Így változtatja meg az agyadat a Facebook

A Mivoltma részletesen foglalkozott azokkal a kutatásokkal, amelyekkel azt vizsgálták, mi változik az ember agyában, amikor különféle közösségi oldalakat használ.

Foglalkoznak még olyanokkal is, mint párkapcsolat, a zsebben érezhető telefonos fantomrezgés és nemi élet. Most itt minket a Facebook agyra gyakorolt hatása érdekel. Azt írják, hogy akik internetet használnak, azoknak az 5-10 százaléka mindig tovább van online, mint szeretne.

MRI vizsgálatokkal pedig azt is kimutatták, hogy olyan változásokon megy át az agy, mintha egy drogfüggőről beszélnénk. Mint írják, elkezdenek kikapcsolni azok a részek, amelyek az érzelmek feldolgozásáért, a figyelemért, és a döntéshozatalért felelnek.

Olyan kísérletet is végeztek, hogy ki hány dologra és milyen hatásfokkal tud figyelni. Azok, akik folyamatosan – tehát például munka közben is – folyamatosan a Facebookon lógnak, ebben a tesztben rosszabbul teljesítettek, mint azok, akik csak ritkábban használják a közösségi oldalt. Károsodhat az agy azon területe is, amely a felesleges információk kiszűréséhez fontos és az is, amit az új információ befogadására használsz.