Ez oldhatja meg a légkondi problémáját

Aki dolgozott már valaha irodában az tudja, mekkora harcok zajlanak nyáron a légkondi felett. Van, aki 20 fokot állítana be rajta még akkor is, ha télen ezért már magasabbra tekeri a radiátort, mások pedig bőven elvannak a 25 fokban is.

Arról még nem beszéltünk, hogy hányan fáznak meg a melegebb hónapokban is miatta, érzékenyek rá, satöbbi. Az MIT mérnökei azt a megoldást találták ki, hogy inkább az embereket hűtik le, és nem az őket körülvevő levegőt.

A különböző testrészeink helyi hűtése nagyban befolyásolja a hőérzetünket, és nagy hangsúly van az érzékelésen – mondta Sam Shames, az újfajta hűterendszer egyik fejlesztője. Wristify nevű eszközük egy hőelektromos karkötő, amely a testhőmérsékletünket hideg vagy meleg impulzusokkal befolyásolja – attól függően, hogy éppen mire van szükségünk – írja az Index.

A légkondi persze rengeteg energiát is fogyaszt, elég ha csak arra gondolunk, az Egyesült Államokban az energiahasználat 16,5 százaléka megy el a lakások és irodák hőmérsékletének szabályozására. A karkötő tehát az emberi dolgokon túl segíthet a környezet megóvásában is.