A poharas trükk is dönthet egy állásinterjún

Izzadtál már meg keményen egy állásinterjún? Kaptál olyan kérdést, amire nem számítottál? Ha azt hitted nehéz volt, felejtsd el, íme egy olyan módszer, ami akár egy jedi trükkel is felér. Egyszerű, ám mégis sorsdöntő.

Amikor David Cancel jelölteket hallgat meg egy állásinterjún a HubSpothoz, egy pohár vizet is visz magával a tárgyalóba. A beszélgetés végeztével feláll, ám a vizet otthagyja. Ha a potenciális munkatárs nem jelzi ezt, vagy nem viszi ki magával, mintegy rendrakásként, már el is bukott, sikerülhetett bármilyen jól is a társalgás. Cancel ugyanis úgy gondolja, ez az egyik legjobb módszer a kiválasztásra.

A Fast Company-nak nyilatkozó cégvezető szerint az aprócska teszt egy borzasztóan hatékony szűrő. – Legalább százszor kipróbáltam már és eddig mindig bevált, soha nem nyúltam mellé – mondta az újságíróknak David, aki cégének 2011-es indulása óta legalább 700 embert vett már fel.

– Először hagyom őket beszélni, leginkább bármiről – taglalja a cégvezető, aki a módszert Colombo-szerű állásinterjúként is aposztrofálja. – Amint arról kezdenek mesélni nekem, ami tényleg érdekli őket, megfigyelem a mimikájukat, reakcióikat. Ha valóban szenvedélyesek és elkötelezettek, biztosan beleillenek majd a csapatomba – fejtette ki.

Ez persze csak egy Cancel trükkös húzásai közül, aki sokkal inkább hisz az ember karakterjegyeinek felmérésében, mintsem az átlagos és gyakran eredménytelen taktikákban.