10 őrült munka, ami valóság lesz a jövőben

Hegesztésből németbe’ meggazdagodni? Milliomos mosogatóként idegen földön jövőt építeni? A diplomás sajtburgerezős vicc is annyira kétezres évek eleje.

A huszonegyedik század nem csak a technika fejlődéséről, de új, eddig nem létező szakmák születéséről is szól majd. A kanadai Scholarship Trust Plan (CST) egy tanulmányban arra mutat rá, milyen hamarosan szükséges munkakörök lesznek 2030-ra, ha minden így megy tovább.

Nosztalgista

Nosztalgista

A beszédes nevű szakma belső terek kialakításáért felelős dizájnerek egy csoportját foglalja magában, akik kedvenc évtizedeik jellemző stílusjegyeit igyekeznek a jelen korba ültetni. Összetett szakma ez.

Távműtő

Távműtő

A precíziós robotkarokkal és félelmetesen érzékeny szenzorokkal operáló orvosok képesek lesznek úgy elvégezni egy műtétet, hogy be sem kell mosakodniuk hozzá. A tér ilyesfajta áthidalása alkalmas arra is, hogy akár egy japán szakember, otthonából műtsön meg egy dél-afrikai kórházban fekvő pácienst.

Újravadonosító

Újravadonosító

Az emberiség öko-nyoma már így is félelmetes károkat okozott a természetben. A szakma jövőbeni képviselőinek az újra vadonosítás lesz a feladatuk, masszív fa és növényültetéssel.

Szemétdizájner

Szemétdizájner

A hulladékot nem csupán oly formán lehet újrahasznosítani, mint ahogy azt eleddig tettük. Funkcióban és arculatban is új dolgokat is ki lehet hozni némi szemétből. Mindehhez pontos anyagismeretre és mérnöki találékonyságra lesz szükség.

Egyszerűsítő szakértő

Egyszerűsítő szakértő

A vállalti szféra mindennapjait könnyíthetik majd meg ezek a fizetett megmondóemberek, akik jobban és hatékonyabban tudják beosztani majd az időnket, mint mi. Vagy legalábbis a cégvezetés jövőbeni vágyai és elképzelései szerint.

Egészségügyi navigátor

Egészségügyi navigátor

Az egyre bonyolódó egészségügyi rendszerek áttekintésében és hétköznapi megértésében segíthetnek majd ezen terület képviselői, akik a betegbiztosítástól kezdve a kórházi menü kiválasztásáig mindenben a rendelkezésre állnának.

Időskori tervező

Időskori tervező

Mivel bolygónk népességének átlagéletkora évről évre növekvő tendenciát mutat, hasznos lehet a jövőben egy olyan specialista iránymutatása, aki életünk vége felé veszi le a gondokat vállunkról. Ha úgy tetszik halálunkig kísér minket.

Robot tanácsadó

Robot tanácsadó

A robotok széleskörű elterjedését már a hatvan évektől egyre hevesebben vizionálják a jövőkutatók és habár nem is olyan ütemben, mint azt egyesek szeretnék, de fokozatosan lepik el mindennapjainkat az automatizált műveletek elvégzésére alkalmas kényelmi kütyük. A robot tanácsadók arra világítanak majd rá, hogy melyik gép hogyan és mely téren épülhet be a háztartásainkba.

Média remixer

Média remixer

A dolog a lemezlovasok és a vizuális effektek keverőmestereivel indult, de már napjainkban is találkozhatunk olyan szórakoztató emberekkel, akik egy party során nem csupán egy dologért, hanem egy komplex élményért felelősek. Hang, fények, speciális effektek, holovetítések és egyéb élmények várnak a jövőbeli diszkópatkányokra.