Skócia felé sodródik a híres szellemhajó

Egymást felfaló, éhes patkányok százai utaznak azon az elszabadult hajón, amely most Skócia partjai felé tart – írja az Index.

lyubova_orlova

A lap szerint a tavaly január óta az Északi-tengeren sodródó Ljubov Orlova óceánjáró korábban gazdag turistákat szállított a sarkvidékekre. A 90 méter hosszú, sok ezer tonnás hajón azonban hónapok óta senki sincs, az élelem híján egymást felfaló patkányok százait kivéve.

Az egész úgy kezdődött, hogy 2010-re már annyira leharcolttá vált a hajótest, hogy a kanadai hatóságok nem engedték kifutni az új-fundlandi St. John kikötőjéből. A Ljubov Orlovát tavaly egy hajótársaság vette meg, akiknek az volt a terve, hogy a Dominikai Köztársaságba vontatják, és ott eladják ócskavasnak. Az odavezető úton azonban akkora viharba keveredtek, hogy el kellett vágni a vontatókábeleket. Ekkorra egy keresőhajót indítottak utána, mivel félő volt, hogy az óceánjáró nekimegy a kanadai tengeri olajfúró tornyoknak.

Februárban meg is találták, de a rossz idő miatt ismét magára kellett hagyni az Északi-tengeren. Sokáig semmi hír nem érkezett a Ljubov Orlováról, aztán márciusban Írország partjaitól 700 mérföldre észlelték a műszerek a mentőcsónakok automatikus vészjeleit, ám ekkor nem találták meg magát az óceánjárót.

Írországban és Skóciában most attól rettegnek, hogy az erős tengeráramlatok a sűrűn lakott területek közelében fogják a parti sziklákhoz csapni a hajót, fedélzetén több száz olyan egymással marakodó patkánnyal, akik akár betegséget is terjeszthetnek – zárul a cikk.