Zavarban vagy, hogyan segíts egy siket embernek az utcán? Segítünk mert elmondták nekünk!

Miután megírtuk, hogyan lehet egy látássérült ember életét megkönnyíteni az utcán, magyarul hogyan segíthetsz nekik, azt tapasztaltuk, hogy érdekel benneteket ez a téma. Elhatároztuk, segítünk azoknak is, akik valamiért félnek az idősebbeknek, vagy a kismamáknak átadni a helyüket tömegközlekedés közben.

Nem hagytuk azonban abba és megkerestük a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét, hogy megkérdezzük, ők mit szeretnének, a többi ember miben segítsen nekik. Ők pedig szívesen adtak tanácsokat. Olvasd el ezt a pár pontot és biztos, hogy nem leszel többet zavarban, ha ilyen helyzetbe kerülsz!

1. Szemkontaktus
: csak úgy van esélyed megértetni magad velem, ha kezdésképpen a szemembe nézel. Csak úgy van esélyem megérteni Téged, ha látom, amit mondasz.

2. Szájról olvasás: ehhez muszáj folyamatosan szembefordulni egymással. Nem baj, ha kezdetben nem tudsz jelelni, mi tudunk szájról olvasni. Gyakorlottak vagyunk, de tudd, hogy hosszú időn át fárasztó folyamatosan egy pontot figyelni az arcodon. Nyugodtan használj természetes artikulációt: ne résnyire nyitott szájjal beszélj, de ne is túlozd el. Hangosabban beszélni is felesleges, nem fogjuk jobban hallani…

3. Egyéb kommunikációs módok: ha minden kötél szakad, jöhet az írásos kommunikáció: ceruza, papír, mobiltelefon, illetve a testbeszéd és a mimika bátrabb használata

4. Hang: nem vagyunk némák! Van hangunk, de biztos, hogy elsőre furcsán hangzik számodra. Azt tapasztaljuk, hogy meg lehet szokni

5. Jelnyelvi tolmács: vannak esetek, amikor nagyon fontos, hogy jelnyelvi tolmács segítse a megértést kettőnk között. Tudnod kell, hogy ő csak közvetíti az információt, nyugodtan beszélj hozzám ilyenkor is, én is Rád fogok nézni, amikor válaszolok.

6. Láthatóság: nem, nem a láthatósági mellényről szól ez a pont, de a lényeg ugyanaz: a látókörünkben, szembefordulva, jó megvilágítás mellett zajló, zavaró tényezőktől mentes kommunikációs helyzetben egyenlő eséllyel tudunk résztvenni a beszélgetésben Veled, kedves halló olvasó!