Átadnád a helyed az idősebbnek a buszon, de rettegsz? Így csináld!

Sokszor hallottuk már baráti társaságban, hogy valakinek az is stresszhelyzetet jelent, hogy átadja a helyét egy idősebb embernek a buszon, a metrón, a villamoson. Egyszerűen félnek a visszautasítástól, attól, hogy a megszólított személy meg is sértődhet rájuk. Azért nem vállalják fel, hogy ne legyenek nevetség tárgyai.

Könnyen le lehet söpörni ezt a témát az asztalról azzal, hogy senki nem törődik azzal, hogy éppen nemet mondott neked egy idős utazó, de álljunk meg egy pillanatra. Tegyük fel, hogy egy erősen introvertált ember ül olyan pozícióban, hogy lehetősége lenne felállni, de a fentiek miatt nem teszi meg, mert igenis konkrét szorongás fogja el a lehetséges kudarc miatt.

Íme néhány tanács, ami alapján eligazodhatsz ebben az útvesztőben:

– Mikor kell átadnom a helyem?
Ha nem tudod eldönteni, hogy az illető elég idős ahhoz, hogy felajánld a segítségedet, ne habozz. Már maga az a tény, hogy elgondolkodtál rajta okot ad, hogy megkérdezd.

– Mit mondjak neki?
Ne kezdj barokkos körmondatokba. Egyszerűen ennyit: “Elnézést, átadom a helyem, üljön le”. Vagy ugyanezt meg is kérdezheted: “Elnézést, átadom a helyen, leülne?” Ne félj attól, hogy nemet mondanak.

– Terhes vagy csak kissé molett.
Olyan tabunak tűnik, amivel nem illik foglalkozni, vagy nem illik róla írni, pedig gyakran előfordulhat. Mit csináljunk ilyen helyzetben? Aki kevésbé bevállalós, felállhat úgy is, hogy nem szól semmit az illetőnek. Haladó szinten már arra is van lehetőség, hogy megfigyeljük, mi van a hölgynél. Ha egy babaruha bolt szatyrával szaladgál, nagy esélyünk van arra, hogy kismamával állunk szemben. Ilyenkor a második pontban leírtak egyikét javasoljuk. A legkevésbé hasznos megoldás azonnal előkaparni egy könyvet, esetleg kifelé bámulni az ablakon, vagy gyorsan elindítani valami játékot a telefonunkon.

Fontos, hogy megszólításkor beszéljünk érthetően, ne motyogjunk, de ne is ordítsunk, egyszerűen legyünk határozottak. Ha a célszemély nem figyel, óvatosan érintsük meg a karját, de például semmi esetre se vágjuk hátba.

Korábban már olvashattatok tanácsokat arra, hogyan segítsetek látássérült személyeken. Azt itt találjátok. FIGYELEM! A kettőt kombinálni is lehet.