Segítenél egy látássérültnek, de félsz? Elmondjuk, hogy csináld

Elkezdünk egy sorozatot. Sokan kerültek már olyan helyzetbe, hogy segítettek volna egy látássérültnek átmenni az út túloldalára, vagy a metróban, de nem tudták mit tegyenek és hogyan. Ezt is megemlíti egy dokumentumban a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. A Lájk.hu segítő kezet nyújt, hogy tudd, mit kell tenned és ne rettenj meg az elutasítástól. Íme néhány hasznos tipp:

1. Ha úgy érzed, hogy segítened kell, ne habozz, kérdezd meg. Érthetően, határozottan tedd fel a kérdésedet. Például így: “Segíthetek átkísérni Önt a zebrán?” Nagyon fontos, hogy a segítség felajánlásakor érintsd meg a látássérült karját. Ezzel tudatod, hogy hozzá beszélsz. Ne legyél csalódott, ha nemet mondanak, gyakran előfordul. Sok helyzetet ugyanis meg tudnak oldani önmaguktól is.

2. Mikor kell a segítség? Leginkább akkor, amikor a látássérült ismeretlen terepre téved. Indokolt megkérdezni egy buszmegállóban, hogy melyik buszra vár, a felszálláshoz lesz-e szüksége segítségre.

3. Mutatkozz be, hogy tudja, kivel van dolga.

4. Nyugodtan beszélj normál hangerőn és közvetlenül a látássérülthöz, ne a kísérőhöz. Ő csak a tájékozódásban segít, nem a gondolkodásban.

5. Beszélj úgy, ahogy bármikor! Nincs tabu. Búcsúzáskor nyugodtan használd: “Viszontlátásra”!

Ne feledd, folytatjuk. Hamarosan további tanácsokkal jövünk, hogy tudjunk egymásnak segíteni. A Lájk elkötelezett a közügyek és a társadalmi felelősségvállalás iránt is!